maanantai 26. tammikuuta 2015

Sukunimi ja avioehto

Minulle on ollut alusta asti jotenkin selvää, että haluan ottaa Sulhon sukunimen naimisiinmenon myötä. Asiasta kuitenkin keskusteltiin viime vuoden puolella ja kysyin Sulholta ihan, että onko hänellä mitään asiaa vastaan. Ei ollut. Päinvastoin, hän oli hyvin otettu ajatuksesta. Täällä voi tutustua siihen, kuinka asia tapahtuu käytännössä. Jotenkin yhteenkuuluvuuden tunnetta tuo lisää vielä juuri se, että meille tulee samat nimikirjaimet muutoksen jälkeen.♥
Toinen asia, mitä ei ihan yhdellä mietinnällä ole puhuttu läpi, on avioehto. Tehdäänkö sitä? Miksi tehdään? Tarvitaanko sitä? Vaikka morsiolla ja sulhasella ei olisikaan maallista omaisuutta juuri tällä hetkellä, voi sitä perintöjen muodossa tulla. Ihan näin fiktiivisesti ajateltuna. Toiset taas ajattelevat, että tässähän nyt ollaan hamaan loppuun asti, ei me sellaisia tarvita. Ei sillä ettenkö uskoisi suhteemme kestävän, mutta mielestäni avioehto on nykypäivänä puhdasta realismia. Avioehdon tekemisen voi toki hoitaa avioliiton solmimisen jälkeenkin, jos sitä haluaa miettiä rauhassa häiden hössötysten jälkeen. Mm. Maistraatin sivuilta löytyy tietoa aiheesta.
Mites kanssamorsiot, vaihtuuko teillä nimi ja oletteko puhuneet avioehdosta?

4 kommenttia:

  1. Meillä ei ole avioehtoa. Mä ymmärrän kyllä hyvin sen, että jos on tulossa sukutiloja tms. perinnöksi, niin halutaan turvata niiden pysyminen omassa suvussa. Meillä ei sellaisia ole, tai muutakaan suurta perintöä tulossa, niin ei olla koettu tarpeelliseksi. Nykyään taitaa kyllä olla melko yleistä tuo avioehto, silloin ei vielä ollut kun me mentiin naimisiin.
    Sen verran olen oppinut, että jos avioero tulee, niin ositussopimus tehdään kirjallisesti. Mun vanhemmilla ei ollut, ja äidin kuoltuahan siitä tuli sitten vähän setvittävää.

    VastaaPoista
  2. Joo,joskus aiemmin niitä ei mietitty ollenkaan. Ei välttämättä edes vaikka olikin niitä sukutiloja tms. Katsotaan nyt mihin itse päädytään. Lopullista päätöstä avioehdosta emme siis ole tehneet.

    VastaaPoista
  3. Näillä näkymin meillä vaihtuu molemmilla sukunimi :) Mun suunnitelmissa on siis, että otetaan sulhon äidin tyttönimi yhteiseksi nimeksi, eikä sulholla ollut ainakaan alustavissa kyselyissä mitään tätä vastaan.

    Avioehtoa sen sijaan en usko että tulee. Tällä hetkellä ei kummallakaan ole juuri omaisuutta kertynyt ja käyttövarat on täysin yhteisiä (eli käytännössä itse elelen sulhon rahoilla). Katsotaan varmaan tilannetta uudelleen, jos jompi kumpi saa jostain yllätysperinnön tms :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vautsi, aika hienoa, että otatte molemmat aivan uuden nimen!:)

      Poista

Kiitos kaunis kommentistasi!:)